Hét aanspreekpunt van en voor inwoners

vrijwilligers 450 300Winterwonderbeek, de Ladiesfair, Boekendonck, de Kuil en TV Prinsenbeek. Zomaar wat initiatieven en activiteiten die in Prinsenbeek plaatsvinden en waar veel mensen plezier uit halen. Echter, het wordt vaak als iets vanzelfsprekends gezien. Dat de kinderen kunnen schaatsen, de tennisbanen geprepareerd zijn en dat de boeken op een logische volgorde staan; het is allemaal niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Het lijken allemaal verschillende zaken, maar ze hebben één verbindende factor: vrijwilligers.

Vrijwilligers zijn het cement van ons dorp. Het zorgt voor leefbaarheid, sociale binding en positiviteit. Dat er in Prinsenbeek zoveel vrijwilligers zijn vervult mij met trots, maar vaak zie je de op-en-top vrijwilligers op veel plaatsen terug. Dat is mooi, maar een uitbreiding van deze groep zou goed zijn.

Allereerst voor de nieuwe vrijwilliger zelf. Het brengt niet alleen nieuwe sociale contacten, maar je leert er ook door organiseren en plannen. Ook is er niets zo mooi als een evenement weg zetten waar veel mensen op af komen en een fijne week of dag door beleven. Het brengt positieve energie en ervaringen die je in je dagelijks leven misschien niet op zal doen en het kan een mooie aanvulling zijn op je cv.

Ook voor het dorp zouden nieuwe vrijwilligers een mooie aanvulling zijn. Nieuwe energie en vaardigheden in een bestuur, comité of barcommissie kunnen leiden tot innovatieve ideeën waardoor er nog meer mooie initiatieven bij komen die de leefbaarheid van ons dorp vergroten. Ook zal de druk bij de bestaande vrijwilligers wat afnemen, waardoor zij zich nog beter kunnen focussen op de dingen die ze nu al zo goed doen en ze daardoor ook langer vrijwilliger willen blijven. 

Een veel gehoord argument waarom mensen niet aan vrijwilligerswerk doen is vanwege tijdsgebrek. Dit kan een gerechtvaardigd argument zijn, omdat vrijwilligerswerk natuurlijk niet geheel vrijblijvend is. Maar vrijwilligerswerk kan ook aangepast worden op je agenda. Help bijvoorbeeld Beek Vooruit een paar uurtjes uit de brand, zodat al die voetballertjes wel lekker hun AA-drink kunnen kopen en ‘ut Irste’ een biertje kan nemen om de wedstrijd te evalueren of een vaste vrijwilliger een keer ‘vrij’ kan zijn. Of ga het verkeer regelen tijdens de intocht van Sinterklaas of de Wielerronde.

Vrijwilligerswerk is er in vele soorten en maten. Mocht je talent nu meer bij besturen liggen kun je eens kijken of een rol binnen het Dorpsplatform Prinsenbeek of een andere vereniging iets voor je is. Bij het Dorpsplatform kan je bijvoorbeeld de gemeente mee adviseren over activiteitensubsidies, meepraten over de toegankelijkheid en mobiliteit van ons dorp of meedenken over het woningenbeleid. Het Dorpsplatform is graag een representatieve vertegenwoordigingsgroep naar de gemeente toe, en misschien ben jij wel de aangewezen persoon om hierbij te helpen.

Een van de grootste vrijwilligersorganisatie van Prinsenbeek is natuurlijk de BAK. Dit komt mooi tot uiting tijdens de grote optocht. Terwijl wij Boemeldonckers meelopen in de mooiste optocht van Nederland of staan te genieten aan de kant, zorgt een aantal optochtcommissarissen dat de optocht veilig verloopt. Maar los daarvan staan er ook een aantal toppers uit Zundert het verkeer te regelen om alle gasten zo veilig mogelijk naar de optocht te begeleiden. Andersom helpen Bekenaren dan weer bij het corso. Dit soort samenwerkingen zorgen ervoor dat Prinsenbeek dit soort evenementen aan kan en door kunnen blijven gaan. Het vervult mij met grote trots dat op dat soort dagen alle leeftijden samen komen om deze evenementen te helpen.

Voor nu roep ik alle Bekenaren op om eens te kijken of een paar uurtjes vrijwilligerswerk erin zitten voor je. Meld je eens bij een initiatief dat je aanspreekt met de vraag of je ergens mee kan helpen. Het is een verrijking voor jezelf en voor de vereniging of stichting waar je bij aansluit. Mocht je op dit moment niet in de gelegenheid zijn om vrijwilligerswerk te gaan doen is dat je natuurlijk goed recht, maar ga dan wel naar de evenementen toe die er georganiseerd worden. Mensen hebben hier hard aan gewerkt en hierdoor behouden we de sociale cohesie in ons dorp.

Een ook al zijn de meeste vrijwilligers er niet op uit, bedank ze eens voor het werk dat ze doen. Een schouderklopje is al genoeg, want het is écht niet vanzelfsprekend dat ze er weer staan. Samen houden we zo ons dorp levendig.

Martijn Meeuwissen vv DPP en kernlid I&S