Hét aanspreekpunt van en voor inwoners

Zoals men wellicht ook vanuit de krant of social media heeft vernomen is de korte hevige bui van 4 juli te kwantificeren als vrij extreem (die statistisch gemiddeld 1 keer in de 100 jaar kan optreden). Daardoor stonden meerdere straten (en panden )in Breda en ook Prinsenbeek tijdelijk deels onder water. In vergelijking tot het centrum van Breda is het in Prinsenbeek relatief rustig gebleven met meldingen van overlast en schade.

Op basis van onze radardata is vastgesteld dat er in Prinsenbeek in korte tijd een aanzienlijke hoeveelheid neerslag is gevallen (circa 28 mm binnen een half uur).  De meeste rioolsystemen zijn niet berekend op dergelijke buien. Doordat de riolering de afvoer even niet meer aan kan, blijft er dan tijdelijk water op straat staan. Dit kan natuurlijk even vervelend zijn, echter zolang het water van de straat niet in huizen of gebouwen stroomt of belangrijke doorgaande wegen permanent blokkeert, beschouwt de gemeente dit als een acceptabele vorm van hinder.

In Prinsenbeek heeft de gemeente Breda op dit moment 4 meldingen in beeld van locaties met wateroverlast op 4 juli. Deze zijn naar aanleiding van een oproep via social media bij het waterloket binnen gekomen .  Het blauwe wiebertje zijn meldingen over hinder (bijvoorbeeld water op straat tussen de banden) en een rode ster is een melding over overlast (bijvoorbeeld water in woningen). Zie ook kaartje hieronder.

wateroverlast origineel

De meldingen uit Melddesk zijn nog niet compleet geanalyseerd en verwerkt. Deze staan dan ook niet op de bovenstaande kaart.

Aanpak wateroverlast  

Door de klimaatverandering wordt het weer extremer. Er valt wat meer regen. En er valt vaker veel regen in korte tijd. Ook zal het vaker stormen en hagelen. Tegelijkertijd groeit onze stad en de omliggende dorpen. Er komt daardoor minder groen dat regenwater opneemt en juist meer klinkers, tegels, asfalt en daken waar het snel vanaf stroomt. Hierdoor komt vaker en meer water op de weg te staan. Dit kan leiden tot meer hinder en schade. Om dat te voorkomen, moeten de straten van zo aangelegd worden dat ze meer water kunnen opvangen en verwerken.

De gemeente is al geruime tijd hard aan het werk om de kwetsbaarheid voor wateroverlast in Prinsenbeek te verminderen. Zo hebben ze in het verleden al extra waterberging aangelegd en de capaciteit van de Bosloop verruimd om overtollig regenwater te kunnen opvangen. Vervolgens zijn we gestart met de aanleg van extra regenwaterleidingen richting de Bosloop.  Projectgewijs gaat de gemeente verder met het afkoppelen van verhard oppervlak en aansluiten op de nieuwe regenwaterriolen. Hiermee creëren we meer afvoercapaciteit en vermindert de druk op de bestaande riolering.

Vorig jaar is het project Velsgoed gereed gekomen en daarmee de hoofdafvoer van het oostelijk deel van Prinsenbeek richting de Bosloop gerealiseerd.  Dit maakt de weg vrij om in de toekomst alle aanliggende straten op deze nieuwe afvoermogelijkheid aan te sluiten. Dit najaar wordt gestart in de Titulaerlaan enmedio volgende jaar in de Abdisstraat en Kapittelhof en omgeving.  De kans op wateroverlast op een aantal gebieden zoals de Molenstraat zal hierdoor ook verder afnemen.  

 Mocht u nog vragen hebben neem dan contact op met het Dorpsplatform Prinsenbeek via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.