Prinsenbeek Energieneutraal? Hoezo?
In Prinsenbeek is een initiatief ontstaan om het dorp energieneutraal te maken. Een van de initiatiefnemers is Derk Hueting, hij is trekker van het domein duurzaamheid binnen het Dorpsplatform. In dit artikel leggen we uit wat de bedoeling is en waarom het Dorpsplatform het initiatief ondersteunt.
Kern van het initiatief
Het gaat erom stap voor stap afscheid te nemen van fossiele brandstoffen zoals kolen, olie en aardgas. We willen beginnen in onze woningen minder energie (elektriciteit en aardgas) te gebruiken en de energie die we gebruiken, duurzaam op te wekken. Uiteindelijk zal dat er toe leiden dat we onze woningen niet meer met fossiele brandstof zoals aardgas verwarmen, maar op een veel duurzamere manier. Hoe? Dat willen we met elkaar uitzoeken.
Waarom?
Omdat we willen bijdragen aan het voorkomen van verdere klimaatverandering. In het dorpsplan dat een paar jaar gelden is opgesteld en waar meer van 1.000 Bekenaren aan meededen, is dit project al genoemd als iets waar we als dorp mee aan de slag willen.
En waarom een initiatief vanuit het dorp met steun van het Dorpsplatform?
Omdat het over onze woning en onze portemonnee gaat. We willen voorkomen dat overheden en marktpartijen voor ons besluiten wat we moeten doen. Door zelf na te denken, zelf aan de slag te gaan, nemen we het heft in eigen handen. Dan kunnen we het in ons eigen tempo en op een manier doen die past bij Prinsenbeek. We nodigen overheid en marktpartijen uit om met ons mee te doen. Er zit voldoende kennis en ervaring in het dorp om de energietransitie zelf vorm te geven.
Een paar weken geleden berichtte PrinsenbeekNieuws.nl: Prinsenbeek wordt genoemd in een Raadsbrief van wethouder Greetje Bos over de energietransitie als een van de wijken die mogelijk voor 2030 aardgasvrij is. Dat is mooi, zeker omdat het initiatief al is opgemerkt bij de gemeente. Maar vervolgens willen graag zelf aan het roer. En voorkomen dat de gemeenteraad voor ons gaat besluiten dat we van het aardgas af moeten en wanneer. We willen graag zelf het tempo en de manier waarop bepalen, met hulp van overheden en specialisten.
In de reacties op Prinsenbeek Nieuws zie je dat het onderwerp leeft. Er zijn mensen die vragen hebben bij de betaalbaarheid en de noodzaak van de energietransitie, anderen roepen juist om het gesprek aan te gaan, de mogelijkheden te verkennen. En dat laatste is precies wat we willen doen.
Betekent het project dan dat we direct de portemonnee moeten trekken om onze woningen aardgasloos te maken?
Nee, het idee is dat we eerst samen kennis opbouwen, informatie verzamelen en delen, rekenen aan onze woningen, verkennen wat de slimste manier is om dat voor elkaar te krijgen. Eerst rekenen dus, en pas iets doen als we zeker weten wat het kost, hoe we het kunnen financieren en wat het oplevert.
We hebben een paar vertrekpunten geformuleerd:
- Het moet betaalbaar zijn, sterker nog, we willen dat de woonlasten niet stijgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, en zal niet in alle gevallen direct haalbaar zijn. Maar we gaan het wel proberen.
- Iedereen kan meedoen en niemand wordt ergens toe gedwongen. Dat betekent bijvoorbeeld dat we ook voor mensen met een smallere beurs oplossingen
- We redeneren vanuit het belang van de burger, die wil een gezonde, comfortabele, tochtvrije, duurzame woning en een zo laag mogelijke energierekening.
- Iedereen in zijn/haar eigen tempo, waar nodig aansluitend op een natuurlijk moment (verbouwing, verhuizing).
- De gemeente doet mee door het proces te ondersteunen en te helpen belemmeringen weg ter nemen.
We hebben een plan hoe dit te kunnen doen. De komende tijd verkennen we of er draagvlak is voor dit plan. En daar willen we zoveel mogelijk mensen uit het dorp bij betrekken. Alleen samen krijgen we voor elkaar dat we op een betaalbare manier onze huizen kunnen verduurzamen. En dat iedereen mee kan doen, ongeacht de omvang van je portemonnee.
Wil je meedenken, stuur dan een mail naar het volgende adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
We organiseren met de mensen die mee willen denken een eerste bijeenkomst om onze ideeën te delen.
Of je snel aan de slag wil met het verduurzamen van je woning, of juist de kat uit de boom wilt kijken, maakt niet uit. Iedereen die mee wil denken is welkom.